Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Rizani Che Ismail
Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Rizani Che Ismail
 
BANTING - Tindakan dua lelaki mengacu pisau kepada anggota polis semasa disoal siasat kerana berlegar-legar di pekan Banting dalam keadaan mencurigakan menyebabkan mereka ditangkap.

Timbalan Ketua Polis Daerah Kuala Langat, Rizani Che Ismail berkata, kedua-dua suspek ditahan untuk soal siasat oleh sekumpulan anggota polis kerana menaiki motosikal dalam keadaan mencurigakan di Jalan Dusun Durian, Banting, kira-kira jam 3 petang, Sabtu lalu.

"Kedua-dua lelaki berusia lingkungan 19 hingga 20 tahun itu bertindak mengacukan pisau kepada polis untuk menyelamatkan diri apabila menyedari mereka akan tertangkap.

"Namun dengan ketangkasan anggota polis mereka berjaya ditangkap," katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di pejabatnya, di sini.

Katanya, hasil siasatan, polis mengenalpasti mereka adalah suspek utama kes samun di Taman Sri Putra, awal bulan ini.

“Pada masa sama, suspek juga terlibat dalam kes curi motosikal di Puduraya selain mempunyai rekod positif dadah,” katanya.

Rizani berkata, dengan tangkapan dua suspek berkenaan, polis berjaya mematahkan aktiviti kes ragut yang berlaku dalam kalangan warga Kuala Langat selain berjaya menumpaskan suspek utama kes samun.

Menurutnya, kedua - dua suspek kini ditahan reman sehingga 20 Julai untuk siasatan lanjut.

“Bagaimanapun, orang ramai terutama pejalan kaki dinasihatkan berwaspada ketika melalui lorong sunyi bagi mengelakkan diri daripada menjadi mangsa ragut.

"Pada masa sama, kita mengharapkan kerjasama dan keprihatinan masyarakat untuk menghubungi pihak polis sekiranya terdapat aktiviti mencurigakan di kawasan mereka,” katanya.sinarharian.